Wednesday, January 29, 2014

Grunderna i att tillverka egen hudkräm: Emulsioner (Del 3)

De allra flesta hudkrämer man kan köpa i butikerna är emulsioner. Emulsioner har den fördelen att de innehåller både en vattenfas som fuktar huden och en oljefas som ger huden näring och håller fukten inom den. I och med att de innehåller både olja och vatten kan man dessutom blanda i både olje- och vattenlösliga ämnen i dem vilket inte är möjligt då man gör vattenfria krämer. Eftersom olja och vatten normalt sett inte går att blanda behöver man ett emulgerande medel för att binda vatten- och oljefasen med varandra. Konserveringsmedel är även nödvändigt i produkter som innehåller en vattenfas. Emulsioner är lite besvärligare att göra än vattenfria krämer, men det är inte alls så svårt som man kanske kunde tro och krämerna brukar bli för det mesta väldigt lyckade :)

Krämer menade för ansiktet måste nästan vara emulsioner, vattenfria krämer känns enligt många alldeles för oljiga för ansiktet och kan täppa till ansiktets porer. Bild: FreeDigitalPhotos.net/stockimages

Ett typiskt emulsionsrecept

Ett typiskt emulsionsrecept består av tre faser, vattenfasen, oljefasen och en fas som tillsätts då krämen kylts ner lite. Alla procenter är ungefärliga, de kan variera en hel del från recept till recept.

Vattenfas  

Destillerat vatten - ca 40-85%. Det är inte absolut nödvändigt att använda destillerat vatten, kokat kranvatten kan också användas men det kan göra att krämens hållbarhet försämras (som jag har förstått det är den främsta orsaken till detta inte bakterier, utan snarare att metallerna som kranvatten kan innehålla kan få fetterna och oljorna att härskna i förtid). En del av vattnet kan bytas ut till någon annan vattenlöslig vätska, t.ex. hydrosoler eller aloe vera-juice, det lönar sig dock inte att byta ut hela vattenfasen till någon annan vätska eftersom krämen då kan bli klibbig eller få ett förändrat pH-värde.
Humektanter - ca 2-6%. Dessa tillför huden fukt från omgivningen (frågan är om detta även gäller då luften är torr...). T.ex. glycerin och natriumlaktat är vanliga humektanter.

Oljefas

Fasta fetter - ca 0-20%. Används i mera trögflytande krämer som t.ex. fotkräm, men sällan i ansiktskrämer.
Oljor - ca 0-30%. Dessa ger näring till huden och håller fukten i den. Olika oljor har olika känsla på huden och olika egenskaper. I vissa s.k. oljefria krämer används varken oljor eller fett utan oljefasen består endast av emulgerande och konsistensgivande medel.
Emulgerande medel - ca 2-8%, procenten beror bl.a. på vilken emulgator du använder.  Dessa binder ihop oljefasen med vattenfasen och är absolut nödvändiga för att skapa en hållbar emlusion. Vissa emulgerande medel ska tillsättas i vattenfasen istället för oljefasen. Emulgerande vax (t.ex. stereath-21) är ett exempel på ett lättanvänt emulgerande medel som tillsätts i oljefasen. Detta får inte förväxlas med bivax trots att det finns många recept på nätet som gör det. Bivax är ingen emulgator och krämer gjorda med bivax som emulgerande medel kommer att separera förr eller senare. Been there, done that.
Konsistensgivande medel - ca 0-10%. Dessa gör krämen mera tjockflytande eller kan göra den lättare att applicera. T.ex. cetyl alkohol och stearinsyra är konsistensgivande medel.

Den nedkylda fasen

Konserveringsmedel - ca 0,5-2%, procenten beror på konserveringsmedlet. Krämer gjorda utan konserveringsmedel håller bara ungefär en vecka, så om du vill ha hållbarare kräm än så är konserveringsmedel nödvändigt.
Antioxidanter - ca 0-1%. T.ex. E-vitamin. Dessa gör att oljorna och fetterna i krämen härsknar långsammare så att krämens hållbarhet förlängs. Detta är inte en nödvändig ingrediens.
Eterisk olja/Doftolja - Ca 0-1%. Bägge ämnen ger krämen doft, men eterisk olja kan även ha andra egenskaper, t.ex. är lavendelolja antiinflammatorisk och lugnande medan apelsinolja förebygger acne och är upplyftande (det finns massor av info om olika eteriska oljor på nätet). Doftoljor kan ibland vara irriterande för huden (så som även vissa eteriska oljor, gör din research) och jag rekommenderar det därför inte för produkter som ska användas i ansiktet, på barn eller på annan känslig hud. Använd endast doftoljor som är menade för användning i kosmetika.
Aktiva ämnen - ca 0-2% Ämnen med speciella hudvårdande egenskaper som förstörs av värme. T.ex. olika vitaminer och växtextrakt.

Allmänna instruktioner

1. Mät upp vattenfasen. Jag brukar mäta upp lite (kanske 5-10%?) extra vatten eftersom det ändå kommer att avdunsta vätska under uppvärmingen.
2. Mät upp oljefasen.
3. Hetta upp både olje- och vattenfasen i två separata vattenbad. Temperaturen ska gå upp till ca 70 grader, men helst inte högre än så. Håll båda faserna vid en 70 graders temperatur i minst 20 minuter.
4. Kontrollväg vattenfasen. Ifall det finns för lite vätska, tillsätt lite mera vatten. Ifall det finns för mycket vätska, håll faserna vid 70 grader lite längre så att mer vatten avdunstar.
5. Häll ihop faserna, med de flesta emulgerande medel har det inte så stor skillnad vilken fas man heller i vilken, det blir bra kräm oberoende.
6. Blanda ihop faserna med stavmixer. Mixa non-stop i minst 2 minuter. Efter det kan du mixa nu och då tills krämen svalnar till ca 45 grader.
7. Mät upp den nedkylda fasen och blanda ner i krämen. Mixa lite till.
8. Låt krämen svalna helt och hållet före du häller upp i burkar.

No comments:

Post a Comment