Sunday, January 26, 2014

Grunderna i att tillverka egen hudkräm: Allmänt (Del 1)

Det här inlägget lovade jag skriva redan för länge sedan, men jag har haft ganska mycket skolarbete och jobb nu efter nyåret så jag har inte "hunnit" förrän nu. Bättre sent än aldrig? Här kommer alltså en liten grundkurs i hur man tillverkar sina egna krämer. Jag kommer att skriva om både vattenfria krämer och emulsioner, men för att inlägget inte ska bli helt för långt så kommer jag att dela upp det i (åtminstone) tre delar. Jag börjar med lite allmän info som behövs oberoende om man gör emulsioner eller vattenfria krämer.

Känslan av att ha gjort sin första lyckade egna kräm är fin. Bild: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

 

Detta behöver du för att tillverka egen kräm: 

Lämpliga burkar och flaskor. För tjockflytande krämer passar brukar från vilka man kan ta kräm med fingrarna bra, för tunnare krämer är pumpflaskor det lämpligaste, men man kan förstås vara fantasifull. Enligt mig kan man nog återanvända burkar bara man är noga med att tvätta och desinficera dem. Jag har själv främst använt små plastburkar menade för mat och burkar menade för kosmetiska produkter.
Kastrull- och skålkombination för vattenbad. För vattenfria krämer behövs en kastrull+skål och för emulsioner behövs två kastruller med två skålar.
Något att röra om med, t.ex. trägaffel.
Digital våg för att mäta upp ingredienserna. Åtminstone då man gör emulsioner är det viktigt att man kan mäta upp t.ex. konserveringsmedel med 1 grams noggrannhet.
Termometer (menad för godis- eller kosmetikatillverking). Denna är inte nödvändig vid tillverkning av vattenfria krämer, men nog vid emulsionstilverkning (det kan t.o.m. vara praktiskt att ha två stycken).
Stavmixer. Behövs vid emulsionstillverkning.
Ibland kan också en elvisp vara bra att ha ifall man vill få till stånd en luftig kräm (t.ex. vispat sheasmör).

Desinfektion av tillbehören

För att få din kräm att hålla så länge som möjligt är det viktigt att du är noga med att desinficera alla dina tillbehör före du sätter igång med krämtillverkningen. Här är lite olika metoder för att göra detta, själv brukar jag ofta kombinera värme med kemisk desinfektion.

Desinfektion med hjälp av värme:
1. Lägg tillbehören i kokande (eller hett, ifall tillbehören har en lägre smältpunkt än 100 grader) vatten och håll vattnet kokande i ca 20 minuter. Om tillbehören tål hög värme och du har ett stort kärl att koka dem i är detta antagligen den bästa desinfektionsmetoden.
2. Lägg tillbehören i en varm ugn (80-120 grader) och håll dem där i kanske en halv timme.

Kemisk desinfektion:
1. Lägg tillbehören i en 5%:ig kloridlösning. Ta upp dem och torka av med ett hushållspapper.
2. Gå igenom tillbehören med en vaddtuss (byt ofta) dränkt i desinfektionsmedel från apoteket.

Placera dina desinficerade tillbehör på rent hushållspapper tills de används. Kom ihåg att också ingredienserna måste vara så rena som möjligt, förvara dem hygieniskt och håll alla krämens faser vid 70 graders temperatur i minst tjugo minuter. Vattnet får gärna vara destillerat eftersom kranvatten kan innehålla metaller som får fetterna att härskna i förtid. Koka vattnet före du använder det även om det är destillerat.


Vanliga ingredienser

Dessa ingredienser kommer du långt med:
Hårt fett, t.ex. kakaosmör
Lite mjukare, men ändå fast fett, t.ex. shea- eller mangosmör.
Vegetabilisk olja, t.ex. solrosolja eller avokadoolja

För vattenfria krämer dessutom...
Bivax

För emulsioner dessutom...
Rent vatten eller liknande (t.ex. aloe vera juice, lavendelhydrosol...)
Någon humektant (t.ex. glycerin)
Emulgerande medel (t.ex. emulgerande vax)
Konsistensgivande ämne (t.ex. cetyl alkohol eller stearinsyra)
Konserveringsmedel för kosmetika

Andra ingredienser:
Någon antioxidant, t.ex. E-vitamin - för att fetterna ska härskna långsammare och produkten ska hålla längre. OBS! antioxidanter ersätter verkligen inte konserveringsmedel...
Doftolja/Eterisk olja - ca 0,5-1%. Bägge ämnen ger krämen doft, men eterisk olja kan även ha andra egenskaper, t.ex. är lavendelolja antiinflammatorisk och lugnande medan apelsinolja förebygger acne och är upplyftande (det finns massor av info om olika eteriska oljor på nätet). Doftoljor kan ibland vara irriterande för huden (så som även vissa eteriska oljor, gör din research) och jag rekommenderar det därför inte för produkter som ska användas i ansiktet eller på barn. Använd endast doftoljor som är menade för användning i kosmetika.
Aktiva ingredienser - t.ex. vitaminer och växtextrakt.

Recept

Jag har inte ännu satt in så många egna krämrecept på bloggen, men månne det inte kommer.Här är lite tips på hemsidor där man hittar fina recept på olika krämer:

Point of Interest! - Många fina, professionella recept på framför allt emulsioner. Recepten innehåller ofta även kontroversiella, inte så naturliga ämnen som silikoner och parabener, men dessa är ju lätta att utelämna eller ersätta.

The Soap Kitchens recept - Enkelt uppbyggda recept. Här finns recept både för nybörjare och mera erfarna krämtillverkare.

Soap Queen - Här finns förutom diverse tvålprojekt även några krämprojekt att testa på. Receptens svårighetsgrad varierar även här och det finns definitivt många bra nybörjarprojekt. Tvåldrottningen har även en egen Youtube kanal med massor av tutorials som det kan löna sig att kolla in.

Shenet - Den bästa svenska sidan för hemgjord kosmetika som jag hittat. Tyvärr är en del av recepten på sidan inte speciellt bra och det förekommer t.ex. recept med bivax som emulgerande medel, vilket det inte är (förutom i kombination med Borax, men då är antagligen kommersiella emulgerande medel bättre...). Här finns en hel del bra recept också, men man måste ha en del kunskap om krämtillverkning för att kunna skilja de bra recepten från de dåliga (fast det borde ju ni ha efter de här inläggen ;)).

Kotitekoinen saippua-forumet - Finlands eget tvåltillverkarforum. I kategorin "Muu kotikosmetiikka" finns det flera trådar med medlemmarnas egna kosmetikarecept.

Recepten brukar ofta anges i viktprocenter, så det är bara att bestämma hur stor du vill att hela din sats ska vara (i gram) och multiplicera den totala mängden med procenterna för de olika ingredienserna för att få fram deras vikt i gram. Generellt sett kan man byta ut fetterna och oljorna till andra fetter/oljor med samma fasthet. Olika oljor och fetter har olika egenskaper och känsla på huden, dessa jämförs t.ex. här och här. Konserveringsmedel och emulgerande medel kan även bytas ut, men då måste man kolla upp i hur stora procenter dessa ska användas eftersom det varierar. Även vattenfasens beståndsdelar kan bytas ut till andra vattenbaserade vätskor som t.ex. aloe vera juice eller olika hydrosoler. Ofta lönar det sig att inte byta ut hela vattenfasen eftersom produktens pH-värde då kan förändras eller krämen kan bli klibbig.

Var kan man köpa ingredienserna?

Många oljor och fetter går att hitta i matbutiker och hälsokostbutiker, men konserveringsmedel och emulgerande medel kan vara mycket besvärligt att hitta "offline". Jag rekommenderar  att handla ingredienserna på nätet dels eftersom de kan vara svåra att hitta i butiker (iallafall om man gör emulsioner), men också för att de är mycket billigare på nätet. Om man absolut vill handla offline så är apoteket antagligen det bästa inköpsstället, där säljs även destillerat vatten och kanske även lämpliga burkar för kosmetika (väldigt överprissatt). Annars finns allt du behöver t.ex. i dessa nätbutiker:

Finland:
Saippuapaja - relativt billiga oljor och fetter, ofta med ett ekologiskt alternativt. Allt som behövs för att laga kräm finns här.
Pieni Tuoksukauppa - Importerar doftoljor (Gracefruit) från Storbrittannien. Här finns också allt nödvändigt för att laga kräm, ingredienserna är ofta ekologiska.

Sverige:
Crearome - Antagligen Sveriges största försäljare av kosmetikaingredienser. Ingredienserna är ofta ekologiska.

Inom EU:
Soap Kitchen - Portot till Finland är 20 pund, men för det priset får man hem också ett tungt paket med massor av ingredienser. Ingredienserna är billigare än i finska (och troligtvis svenska också) nätbutiker så om man köper stora mängder ingredienser så sparar man pengar trots portot. Utbudet är mycket brett, ekologiska versioner finns av de flesta ingredienser.

USA:
Brambleberry - Antagligen det största utbudet på kosmetikaingredienser hela nätet, men det kan bli dyrt att beställa ingredienserna från USA i och med portot och eventuella tullavgifter. Det kan vara en god idé att gå ihop med andra kosmetikatillverkare i samma land (via något forum t.ex.) och göra en gemensam beställning och dela på kostnaderna. Jag har själv inte beställt något från Brambleberry.

No comments:

Post a Comment