Tuesday, December 17, 2013

Hur man får bort natriumkarbonat från hemgjord tvål

Ibland när man tillverkar tvål så uppstår det ett lager natriumkarbonat (eng. soda ash) på de ytor av tvålen som varit i kontakt med luft. Man kan försöka förhindra dess uppkomst genom isolering av tvålen och genom att inte låta temperaturen sjunka eller stiga för snabbt, men ibland uppstår det ändå och jag har inte hittat något entydigt svar på varför samma recept och samma förfarandesätt ibland kan resultera i natriumkarbonat och ibland inte. Natriumkarbonat är i sig inte farligt och gör inte tvålen sämre än tvål utan natriumkarbonat men det kan vara oestetiskt och därför vill många bli av med det då det uppstår. Här är några tekniker för att bli av med det.

Till vänster: tvål med natriumkarbonat.
Till höger: tvål från samma sats som slipats med saltvatten. (oredigerad bild)

1. Skär bort tvålens översta yta (och smält om den till nya tvålar) vid uppskärningen. Detta tar bort 100% av natriumkarbonatet, men ofta är det inte möjligt eftersom tvålen då kan bli för tunn.
2. "Slipa" tvålen med saltvatten (mycket salt) efter åtminstone en veckas lagring och skölj sedan bort saltet med vatten.
3. Ånga tvålens yta. Jag har själv inte testat denna metod, men den lär vara väldigt effektiv. Det borde gå bra att använda strykjärnets ångfunktion några centimeter från tvålen.
4. Den snabbaste och enklaste metoden att bli av med natriumkarbonat är antagligen att "tvätta" tvålens yta med alkohol (över 90%), men tyvärr är den metoden inte särskilt effektiv.



No comments:

Post a Comment